...
+ 32(0)496 52 20 39 [email protected]

Een video waarin je zelf figureert? Niet iedereen beschikt over het natuurlijke charisma om een video vlot vol te praten. Hoe je dit probleem omzeilt? Met een goed voorbereid script. En nee, dat hoeft helemaal niet gekunsteld over te komen. 

Het schrijven van een script is een kunst

Scripts worden voor de meest uiteenlopende zaken ingezet. Voor podcasts, audio, toneelstukken, social video’s, reclamefilms, … Een script moet dan ook geïnterpreteerd worden. Een goed script legt de krijtlijnen van het verhaal vast, maar laat voldoende ruimte voor interpretatie. Elk medium is uniek. Een videoscript vormt de houvast voor je verhaal en zorgt ervoor dat je geen belangrijke elementen vergeet. Nu podcasts, video en webinars ontzettend populair zijn, worden ook goede scripts steeds belangrijker. Toch denken veel mensen dat het uitschrijven van een script gaat uitmonden in een stijf, star en onnatuurlijk verhaal. Laat je je videoscript echter door een professional schrijven, maakt het je video enkel sterker

Wees maar zeker dat heel wat presentatoren en entertainers zeer goed voorbereid zijn en/of gebruik maken van een teleprompter met een script. Ook professionals zijn niet altijd geboren vertellers. 

Wat is er belangrijk bij het opstellen van een script

Scripts zijn wat ons betreft een onderdeel van content marketing. Ga je zelf aan de slag met je script, dan geven we je graag de volgende tips mee. 

  • Met een script hoef je geen literaire prijzen te winnen

    Een script schrijf je in spreektaal. Maak je script niet te formeel, mijd moeilijke woorden en buzzwords/jargon zijn al helemaal uit den boze. Ronkende volzinnen werken niet in een script.  Ja, zelfs stopwoordjes, mopjes en bedenkingen kunnen een plaatsje krijgen in een script. Een script is bedoeld om je te helpen en denk je nu echt dat bijvoorbeeld stand-up comedians niet eerst hun hele voorstelling uitschrijven en min of meer van buiten leren … 

  • Probeer eens een verhaal in je overkoepelende verhaal

    Als CEO een verhaal te vertellen? Dan kun je een eenzijdige monoloog opvoeren en je kernpunten overmaken of je kunt een verhaal in het verhaal stoppen. Dit draagt niet rechtstreeks bij aan het einddoel, maar zorgt voor een bredere context en herkenbaarheid. 

  • Vertel je verhaal, lees het niet af 

    Een meeslepend verhaal, dat oefen je in. Niet met de bedoeling om het persé van buiten te leren, maar wel om het te memoriseren. Deze zekerheid laat je toe op het moment zelf te freewheelen en toch de rode draad te behouden. Schrijf daarom je script ook uit zoals je spreekt, op die manier onthoud je het een stuk vlotter.

Oefening baart kunst 

Hoe meer je werkt met scripts, hoe beter je het onder de knie krijgt. Oefen een aantal keer met een teleprompter en voor je het weet voelt het natuurlijk aan. Hoe beter je je materiaal kent, hoe spontaner je overkomt. Trouwens een teleprompter aanschaffen is helemaal niet duur. Er zijn zeer betaalbare exemplaren voor de smartphone verkrijgbaar die je kunt combineren met een camera of fototoestel. 

Kun je hulp gebruiken bij het schrijven van je script

Of je nu testimonials wil laten opnemen, een bedrijfsvideo wil maken of een lezing hebt die je graag wil laten uitschrijven, bij Make it Sticky helpen we je graag verder. Als specialisten in content marketing en storytelling hebben we het schrijven van scripts voor video’s en presentaties onder de knie. Contacteer ons en we bekijken graag samen met jou de mogelijkheden. Uiteraard passen we onze werkwijze aan jouw manier van werken en je persoonlijkheid aan. 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.